Monday, 19 December 2011

A BIT BUSY

ASSALAMUALAIKUM


HI guys, dah lama aku tak update blog...siap ada labah-labah buat sarang lagi kan...  aku update sikit jer neh, aku bizi la sekarang, assignments lagi , kelas lagi , sekarang dh nak dekat final exam. hidup aku kelam kabut sikit,buku campak merata-rata , nota bersepah , bilik tunggang langgang , makan sentiasa , lepaking memanjang ..so korang decide la sendiri..!!  wah, korang doakan la untuk aku exam neh ok, aku hargai doa korang..heheheheh..nanti cuti aku update giler-giler ok....   till now , smile always :)

wasallam

Friday, 11 November 2011

LELAKI BERPISAU

ASSALAMUALIKUM


Gud evening everybody...aku nak tulis entri lagi neh, hope hampa tak boring la yer..aku nak stori pasal pengalaman aku ari selasa lepas... of coz la ada kena mengena dengan tajuk entri aku kan, takkan aku nak curik tajuk orang lain then citer benda lain. ok citer neh pasal laki berpisau.. jeng jeng jeng

aku kan kembali ke UUM selasa lepas, disebabkan barang aku tak banyak aku balik dengan bas mara jer, kalau baru masok sem parents aku yang hantar aku..then aku pon set dengan member aku, kitorang naik dari sp.. perjalanan tuh korang paham-paham lah, foreigner dari bangla jangan cakap, ramai sampai penoh bas,..!! cuti raya la katakan...aku dengan member aku neh kitorang duduk dekat seat second last kat belakang..perjalanan tuh ok cuma penat la, dengan aku tak tido lagi, kitorang pon sembang la..layan pemandangan ..wahaha..cam best jer citer..sampai la bas masok alor star, macam biasa la bas berhenti-berhenti neh dia akan stop la kalau ada orang tahan tepi jalan.. ada sorang lelaki neh, aku ingat lagi dia pakai baju pagoda putih, sluar jeans hitam dengan kain merah dekat leher dia,..dia naik bas meluru ke belakang, siap langgar lagi kaki aku. dalam hati aku " ish, x nampak ker, dah la lnggar, tak say sori langsung, tangok muka aku pon x"..dalam hati je lar dia duduk dekat seat belakang sekali... pastu time aku naik bas tuh, memang season budak-budak kolej, poli, ipt balik kampus..kira ramai la, budak poli dalam bas tuh...ada la 2 orang budak pompuan neh duduk belakang aku, tetiba dorang berdiri, bawak beg ke depan..aku ingat dorang nak turun..and then dorang buat muka cuak, muka pelik sambil tangok belakang!! aku cakap dalam hati apesal budak-budak neh, nak kena penampaq ke...

aku pon usha la belakang ,astafirullah  sekali aku terkejut sebab lelaki tadi tuh ada pisau and dia letak pisau dia dekat pinggang dengan takder casing...masalahnya kalau parang aku faham la, sebab orang kampung akan bawak kemana saja parang, masalahnya dia bawak pisau potong sayur bai.!! ape kejadah usung pisau potong sayur merata-rata ...aku ketar lutut dah, aku nak cakap dengan member sebelah pon tak berani, last-last aku mesej dia,  "wei brader blakang neh ada pisau la wei"...member aku dah tak senang duduk, dia baca ayat kursi kot..aku pon muka cuak dah, cam nak nangis pon ada...dalam kepala pikir macam-macam dah...brader tuh siap ketuk-ketuk tingkap guna pisau dia...waaaaaaaaaaaa

"kalau dia serang macam mana"
"kalau dia rompak macam mana, dah la kami pegang laptop masing-masing"
"kalau dia ngamok komfem aku kena dulu!"
"aku takot kena bunuh jer, saimen aku tak siap, ibadah aku tak cukup lagi!"
"mak bapak aku sape nak jaga"...

macam-macam pikir, aku pon baca yasin dah...nasib baik la bas dah nak sampai shahab! sampai jer shahab, laju jer aku turun dari bas...brader tuh pon laju jer turun sambil melilau-lilau.... budak-budak tadi dah wat group discussion kat situ , isu nya pasal brader tadi..aku tak der maknanya nak stay kat situ, perut lapor bai, aku dengan member aku pon pegi sental RFC .... kitorang datang balik kat shahab, budak-budak tuh still ad, dorang inform kat pakcik bas kat situ kot...aku pon teruskan perjalanan balik kampus.. sampai jer bilik terus tido..hehe

pengajarannya, alhamdullilah sebab tak berlaku apa-apa...ALLAH pelihara kami! lega rsanya... adoi ada lagi ker orang psiko..aku suspek dia nak pegi bunuh orang, tak pon rompak orang...sebab pergerakan sangat misteri..takkan baru lepas korban lembu kot...bersih jer pisau, !!  myanmar dalam bas yang dok sebelah dia pon cuak jugak...

p/s: budak-budak tuh siap tenung brader tuh dgn pandangan sinis, rilek bleh tak..dari keadaan tenang, bleh jadik tak aman tau tak...haish budak-budak baru nak naik..ye la, takot tuh ada la tapi tak payah la buat muka x puas hati dengan brader tuh, aku dok depan dia kot...kalau aku kena memang aku carik korang la..
wasalam  gud nite

MY MOM LOVE STORY



ASSALAMUALAIKUM


hi guys, happy friday ... gud afternoon ! time-time macam neh aku tau mesti ramai yang tido, aku pon nak tido jugak neh tapi sementara nak dapat mood tido tuh aku tulis la entri dulu.. hehe aku nak citer pasal love stori ari neh, tapi nanti jangan mintak nasihat aku pasal relationship korang...aku tak pro! ala akui tau , ramai yang tengah baca neh mesti penah bercinta kan..kan... sama la macam mak aku gak, aku tulis sebijik-sebijik macam mak aku stori kat aku la yer...

the love stori begins, dulu masa zaman mak aku muda-muda la, time tuh mana ada henpon, apatah lagi blackberry, nak bercinta time tuh tulis surat jer bai, pos...! sekarang macam-macam , siap emel la bagai...dulu mak aku dia bercinta dengan sorang mamat neh, tok aku tak tau la love stori depa...so tiap-tiap bulan tulis surat, balas surat..  tapi dorang tak penah jumpa...  masa tuh mak aku kira hot la, tok aku pon hot gak.. kira tok aku time tuh macam family kardashian lah, semua hot... ada la sorang pegawai polis neh, dia minat la kat tok aku... tok aku time tuh single, ada anak hot plak... tok aku bagitau la kat admirer dia, kalau nak dengan tok aku, mak aku kena kawen dulu.. so , disebabkan syarat tuh si pegawai tuh tiap-tiap hari singgah rumah tok aku siap bawak  orang bawahan dia.. ntah macam mana, tetiba pegawai tuh bawak la sorang mamat, dan mamat tuh plak fall in love dengan mak aku.. biasa la, bila nak ngorat neh. time tuh kenderaan basikal jer kot, so hari-hari la mamat tuh singgah rumah tok aku sebab nak usha mak aku kekadang sampai bagi reason kat boss, tayar pancit tak bleh balik balai cepat..lama-lama usha, mak aku dengan mamat tuh pon in love la.. mamat tuh sebenarnya bapak aku, dorang pon kawen la, dapat la 3 anak... 2 laki sorang pompuan pastuh tambah lagi sorang, aku la tuh (im adopted)...hehe...sampai sekarang dorang still bersama...

mamat yang mak aku slalu tulis surat tuh tak tau la apa citer..mak aku cakap bercinta sakan dengan orang lain, kawen dengan orang lain..:P  bapak aku kekadang manja terlebih, potong kuku pon mak aku yang buat sampai sekarang, kalau makan, mak aku masak jer best...  lol whatever they were married  for 40 years...giler gempak

korang bila nak kawen?? cepat la kawen, couple lama-lama tak best la...
p/s :  aku tak penah bercinta,!! percaya x??? wuuuuuuuuu
wasalam..tq for reading

Tuesday, 8 November 2011

OFF TO CAMPUS AKA GREAT SINTOK


ASSALAMUALAIKUM


hi bloggers, followers and readers  and not forgetting my friends gud morning and happy tuesday..!! burppp, it is not too late to wish all of you HAPPY EID , SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA MAAF ZAHIR DAN BATIN.  aku dah nak balik kampus hari ni, orang lain still pegi beraya tapi aku dngan penuh dedikasi akan pulang ke the great sintok, :) ala klas aku start ahad neh tapi aku balik awal sebab asaimen tak buat lagi, ada member aku sorang kat UUM, dia tak balik raya, budak SABAH..sian kat dia, !! sob sob.. straight to forward im going back to this   . ........,,,

aku nak mintak maaf kalau entri-entri aku sebelom neh menyentuh hati, ada yang kecik hati ker, im so sorry from bottom of my heart..  lagi satu aku rasa hampa tau kan seorang pelajar UUM meninggal dunia sebab kemalangan  AL-FATIHAH untuk beliau, ... even aku tak kenal dia pon tapi he is a UUM student, dah macam family dah kami student UUM.,  and doa-doa la KEDAH tak banjir, sebab kalau banjir bas mesti sangkot nanti...wuuuu...  and then fellas  enjoy your holiday, eat daging ok.. and love cats...bye bye

wasalam

p/s : beli utusan malaysia tau hari ni, ..... pomot aktivis haiwan..  baca lah stori beliau. :)

Monday, 7 November 2011

ASSIGNMENT DAN KEPALA

ASSALAMUALAIKUM


kalau korang tangok blog aku asyik berubah....inilah tabiat aku kalau takder keje sangat dah...asyik edit memanjang, bila nk puas hati pon tak tau..  by the way, aku tak der stori sangat nak citer pagi-pagi buta neh.. dengan asaimen aku bertimbun , nak aku senaraikan ker ,,?? ambek neh


  • COMPARATIVE POLITIC ADMINISTRATION  ASSIGNMENT = 80% done
  • . ......................  SLIDE  PRESENTATION INDIVIDUAL  = 0%  done
  • MALAYSIAN POLITICAL ECONOMY INDIVIDUAL SLIDE PRESENTATION = 0%  done
  • ARABIC LANGUAGE = 0%  done
  • STRATEGIC STUDIES =  0%  done
  • RESEARCH IN SOCIAL SCIENCES = 0%  done
arghh giler betol aku nak buat, cuti lebih baik dimanfaatkan betol tak..tu yang aku tak buat-buat asaimen aku tuh...lepas cuti ad exam lagi...esok last aku dok rumah, pastuh blah balik ke kampus...kalau aku tau aku tak buat keje aku, baik aku stay kat kampus...raya pon kat kampus..!! waaaaaaaaaaa  anybody can help me....giler presentation aku dah la pasal PHILIPPINES dengan  SAUDI ARABIA, bahan tak der wei...!!! buku aku tak sempat pinjam kat librari, tenet saje lah harapan aku sekarang...agak2 aku sempat tak siapkan semua neh...wuuuuuuuuuuuuuu....  tension lah, lecturer ni pon. time awal-awal sem tak nak kasi asaimen, nak cuti baru nak kasi..raya aku tak bermakna tau dak, serabot kepala pikir.... hampeh tol la..tawakal je lar, hopefully sempat la aku siapkan...rumate aku sebelom cuti dia pulun asaimen sampai habis, cuti sakan la..aku dok ngok ngek tekan laptop time cuti, nak keluaq pon tak bleh.... nasib la, senior memang macam neh.. bak kata mak aku 

"biasalah, belajaq makin lama, makin susah lah" 

daya tahan diri aku kena kuat, mulai pagi ni aku akan ignore  facebook yang aku sayang, blog yang aku bleh luah perasaan, tivi walaupun hero hensem belakon, member aku yang ajak aku jenjalan, mak aku yang ajak aku jenjalan, kucen aku yang ajak aku main... harap maklum...tq

p/s : header aku huduh giler tapi aku wat sendiri  ok... ok aku luah perasaan, over sangat ker??? 
nite wasalam

Sunday, 6 November 2011

AKU BERNIAGA NEH..CEPAT CEPAT

ASSALAMUALAIKUM


HA ENTRI AKU NEH SPECIAL...aku nak meniaga sket.. aku ad jual foot detox patch, sepasang only
RM 3.00 ...  untuk pos juz add 50 sen jer....  ada yang cakap tipu, tapi setakat yang aku pakai la sampai hari ini, dan testimoni kawan-kawan termasuk rumate aku dorg cakap bagus...aku pon rasa ad perubahan.

contoh - senang bangun pagi
           - mesti ke toilet untuk membuang setiap pagi.
          - kalau kaki lenguh , pakai neh komfom lega.
          - and then warna air kencing akan jernih.
  banyak lagi function sebenarnya...untuk buang toksin dalam badan...

CEPAT-CEPAT SEBELOM HABIS.....  LELONG UNTUK RAYA NEH  :)  sape nak boleh komen kat entri saya neh, bagi alamat, nama dan no fon...pembayaran, nanti saya inform by sms... tq..


kena meniaga, nak cover duit makeup..heheh

Saturday, 5 November 2011

PELACUR MAYA

ASSALAMUALAIKUM


Selepas diperam otak aku beberapa bulan, hari ni aku nak kupas satu isu. pagi giler aku tulis entri, aku tak tido la der. Ok tajuk yang aku nak kupas dalam blog aku neh adalah berkenaan pelacur maya...aku tau ramai akan tanya apa tuh pelacur maya, aku sendiri yang melabelkan, belom dapat hak cipta lagi. dengan lebih tepat lagi isu aku neh berkenaan melacur secara maya.
entri aku kali neh bukan nak menghina sesapa, cuma aku terpanggil untuk tulis pasal dan rasa sangat kecewa dengan  hasil kajian yang aku buat.  sebelom aku post entri neh, sebenarnya aku dah buat kajian selama 4 bulan, kajian atas dasar  ingin tahu saje. ok aku rasa semua orang penah chatting kan, through YM and what so ever. aku jalankan kajian aku dalam 4 bulan lepas, masa aku cuti sem, aku guna YM.. cara aku buat kajian aku guna akaun YM fake, pic fake and so on.

aku masok room malaysia, aku masok KL, PENANG dan so on lah..majoriti yang BUZZ aku adalah lelaki  dan 98%  adalah melayu. apa yang mengecewakan aku adalah semuanya nak chat pasal sex , nak fon sex, webcam sex dan lain-lain lagi. perkara yang buat aku lagi kecewa adalah semuanya muslim. so aku berlakon, aku korek stori dari lelaki-lelaki neh. aku tanya dorang pasal chat yang kurang sihat neh.. dorg pon stori kat aku dan yang aku terkejut dorg stori pasal pelacur maya.. pelacur -pelacur maya neh akan tawarkan perkhidmatan sex , kalau tempat dorg berdekatan, dorg akan bargain harga di YM, kalau jauh, webcam la caranya. lelaki-lelaki neh cerita lagi yang kekadang pelacur maya neh akan on webcam dengan tidak berpakaian dan seolah-olah melakukan hubungan sex secara maya.. yang bezanya cuma tidak bersentuhan saje.

aku rasa masalah neh masalah sosial yang kita kena kawal dan cegah. sebab yang melakukan neh semuanya melayu islam, di mana maruah mereka sebagai orang islam.. bukan saje yang belum berkahwin berperangai sedemikian, ada jugak laki orang, bini orang yang buat benda-benda neh. aku rasa malu sangat sampai aku penah chat dengan non malaysian, dia boleh cakap perempuan-perempuan melayu dekat YM semuanya open. aku mintak maaf la kalau entri aku neh menyinggung perasaan sesapa, aku tulis lepas aku mengkaji dan menilai. sebab tujuan chatting neh untuk cari kawan baru, share knowledge, aku faham kalau kita di amerika, di new zealand ka ,kalau nak chat pasal sex, its fine sebab dorg westerners.. but in malaysia, so shame...!!

p/s: YM untuk kawan-kawan suda.. entri aku lucah ker, sori la nk share pengalamn jer. ingatlah malu itu sebahagian daripada iman.

Friday, 28 October 2011

RENOVATING BLOG

ASSALAMUALAIKUM


resting for a long time, i gotta say  im sorry, im really busy and rushing my things....  now im back and im renovating this blog... nak cari pembaharuan dan kecomelan dalam blog...dan sudah tentunya mencari kesederhanaan.... weee, sekarang aku tak der lagi idea untuk tulis entri blog..nnti aku tulis kasi gempak..dan aku rasa macam nak tukaq nama blog la, bleh tak? aku kena pikir la nama blog aku neh, sedalam-dalamnya dan serasional yang mungkin...till now la, kalau sesapa rasa annoying dengan pembaharuan blog ini, mintak maaf banyak-banyak... saya bukan budak teknologi media...saya budak sains politik, nak blog berteknologi , atau blog gempak gadjet carik la blog laen, saya tak pandai ok... hehehe...

bye bye..  wasalam...
 p/s: no idea for the header lah.... hmmm

Thursday, 6 October 2011

DAMN DAY

ASSALAMUALAIKUM


Rasanya dah berhabok blog aku sebab lama dah aku tak update, ye ler kelas dah penoh kan, program lagi , dengan asaimen lagi kan, aku tak bleh la nak elak semua tuh. aku update hari neh pon sebab bengang sangat-sangat dengan lecturer hari neh... dengan perangai member tak bleh blah dah... so damn day la..!!

actually, ehem ehem ehem, i am a person who hates going to class, so every morning i definately have the feeling that goin to class is useless....seriously!!  ya la, kekadang pegi klas, aku tak dapat input pon, pegi kosong balik pon kosong, seriously aku jenis yang stay kat bilik dan study tau.... always like that la, no doubt..my mum also know about this....i think it is the bad side of me.... i think... !!! well  aku dh 2 mnggu tak pegi klas kot, so fine...im not lazy ok... im warning u, im not a lazy bump....  i know that is my fault lah sir, so i write a reason letter and give it to him on last monday...and today, the damn thing is, hes calling my name and asking about my bad attendance,,,

lecturer : kenapa u tak datang klas sampai 5 kali?


me : saya ada bagi surat kan dekat prof hari tu..


lecturer : even u bagi surat pon, ia tak menghalalkan ketidak hadiran kamu ...


me : ok... i understand  ( deep inside my heart = i did gave u a letter about this problm kan, why u have to talk about this, i have family problem ok)


aku rasa macam tak reasonable jer aku tulis problem aku neh dekat blog??? lantak ahhh....  masalahnya aku ada masalah family, kena balik kampung...kenapa ko nak bising-bising lagi..aku bagi surat kot... helooo ko lecturer kaunseling, takkan la ko tak penah hadapi masalah student macam neh..  bukan nya aku senyap jer tak kasi surat..kekadang macam bangang gak  ayat dia....agak-agak la, lecturer kolej aku rilek jer kot...ko yg lebih-lebih...dah macam kacang lupakan kulit dah statement emo aku kan... tapi takkan la lecturer tak dak hati dan perasaan, tak kesian ker kat student....sama-sama la kita bantu -membantu...tak penah aku bising kat klas sir....baik jer dalam klas....huhuhuhu.....



p/s : jangan jadik kacang lupakan kulit, ingat sket sapa yang penah tolong kita masa susah, egoism tak bleh bawak kemana pon dowh... lagi satu we cant stand by ourself in this world...remember, we always have malaikat akid dan ratib , ALLAH is watching us 24 /7...remember that lah.... :) big smile for all my friends out there..tetiba emo

Monday, 12 September 2011

A NEW SEMESTER WITH BAD LUCK

ASSALAMUALAIKUM


everybody are busy with their new classes, new lectures, new lecture hall and new bla bla bla... my classes started yesterday with a heavy rain, wet cloth and wet shoes, tired of searching for classes and the great university health centre or pusat kesihatan uum, rejecting me because of the juniors, damn juniors..am is sick!! nope but im dying and need a dentist at that time...:P ok the part of dying isnt happened! hehe...ok i want to do orthodontic treatment, because i have prob with my teeth, so i wake up at 4 am, ironing my cloth, eat breakfast, walking to the bus, waiting and cincai lah i arrived at the health centre before 8 am...apparently it is the firts day of class, so i have decided to go there,hoping that maybe i can do the treatment at that time...badly i said when i arrived and ask the nurse , the answer form her lips is just like a nuclear bomb is on my head...damn..
" adik , kami tak boleh buat, nanti mai ujung bulan 10 yer..la neh bizi dengan student baru"....

then, the bad luck started to be with me for the whole day. going to class with umbrella, wet cloth, wet shoes, many people, hungry lagi.. after class, i have decided to go out and searching for a dentistry clinic...i wait for the bus for 2 hours in the rain..! finally the bus came, and it looks like a 1945 bus...bocor all part of it, and clearly on its mirror stated that the bus is going to alor star, changloon, and jitra..and my destination is jitra!! when the bus start moving, without the aircond, no door... the conductor come to me and ask where to go, and at the second time the answer is just like i have been tortured by hitler...
"jitra bang"
"adik kami tak pi jitra, bas berhenti kat changloon saja"

wa la wei bangang...if u wanna send us until changloon, why you are not cover the word alor star and jitra on your window..damn again...giler bangang perasaan ketika itu... i dont have any mission at changloon lah, i wanna go to jitra...!!! the heavy rain really forced me to search for a toilet...then i saw mamak, i stopped and order limau suam, and go to the toilet, but the craziest thing is the worker at the mamak..really annoying and i think he is a sexual maniac...because he keep looking at me and my friend, we dont know why, and when he send our teh and limau suam, he keep playin with the cup... actually , we are really scared and my friend check the bottom part of the glass to makesure if he put sumthing in our drinks..seriously, to sip a little bit of the limau suam, i recite the kursi, the al fatihah, and bismiillah 10 times for a sip, and lastly we decided to left our drinks and act a little bit..then quickly go out from that mamak...thank god!! walk in the rain is not easy, with our class formal attire, people will look at you like you are the zombie. we walk along the road and waiting for a bus for 2 hours, in the rain while peole looking at us but never want to offer us a ride...bangang.!!

later, i ask for my friend to drive and take me but all the kereta sewa are gone...no friends to ask for help! seriously i wanna cry alot because if i was at home, everywhere i wanna go my mum and dad will send me..! when i stuck like that, in a small town with stupid taxi drivers, hutan everywhere you also will feel wanna cry...lastly i call my friend to take and send me to the clinic, but i have to pay because she make a business ..we go to the same place i have went before, bad luck touch me again, the clinic just move to a new place...ok fine..!! we find the place and luckily found it...registered at the counter, and i love the dentist because he didnt charge me for a ringgit..!! rezki, and luck a bit...we go back to kachi, and i paid rm 20 to the sis because helping me ,send and take me to the clinic... but still i have to face people with emo face!!

the moral story is, i need a car!! fullstop... seriously when you stay in uum, the main transportation is the public bus and lately the service is really bad...some of my good friends bring their car and bike.i dont know if i can stay like this anymore , i mean , im a girl if sumthing bad happen to me, what im gonna do!! surrounded by jungle, and the strict regulations to have the student sticker is really pressure me...and i wanna a car!!!!!!

for all kl and town students, you dont have to worry because you have lrt, monorel,, putra, rapid bus, metered taxi and bla bla bla....but for us who stayed near the jungle, small town with stupid and rude taxi driver not even have metered, the prebet sapu who doesnt have permit to take you, ok it is really make us stressed to live here...

p/s i really need a car!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, 10 September 2011

MY STUDENT LIFE BEGINS

ASSALAMUALAIKUM


A s we all know, all ipt students dah kembali to their campus..a new semester is welcoming us rite now...sekarang aku pon ada kat kampus kesayangan , esok start kelas..yeay,!!! my yeay is not a happy yeay, but more to unwiling mood. waaaaaaaaaa, miss my home la...all the free things ive enjoyed at home, i have to forget all that.wuuu, dah la kurang makanan kat sini, tapi tido sejuk..tetiba jer teringat kat mak aku... esok kelas, hopefully aku bleh istiqamah dalam ke kelas, selalu pergi kelas tak macam sem-sem lepas asyik ponteng jerk..hehehe..sampai sini je la aku update, tenet agak slow la kat sini maybe sebab monyet-monyet kat sini dah goyang-goyang wire wifi kot.....

wasalam
p/s aku makan butterice yang x sedap tapi mahal...wuuuuuuu

Tuesday, 6 September 2011

MEMANG ATAS DAHI AKU ADA WORD KE

ASSALAMUALAIKUM


        macam biasa aku sentiasa tak der idea, tak de pon nak tulis jugak sebab belom tido...well, aku masih mengalami kekalutan jiwa sebab lusa aku akan kembali ke kampus, sejujurnya aura untuk study belom datang.. kalau la shah rukh khan datang kat aku suruh aku study, komfom level aura aku meningkat. maklumlah, bila kembali ke kampus, semua nikmat berada di rumah 100% akan hilang, seperti kucen kehilangan anak,...makan free, letrik free, sabun free, tenet free dan sebagainya akan hilang..tapi bila kembali ke kampus, semua nya kena bayaq, nasi putih dengan ayam kicap rm3, air mineral satu liter 20 sen ...toilet 30 sen...tanya la mana-mana student ipt pon, semua pada ketika ini malas nak tinggalkan rumah.. bila start jer study, asaimen, presentation, program, ceramah dan sebagainya akan memenuhi board dalam bilik...otak mula serabot, librari akan mulai penoh, tapi aku tak masok sebab aku bukan kaki librari..hehe..
  
    bagi student perkara yang paling dinantikan ialah duit ptptn..macam superman turun jer dia punya amaze...ngeh...ok cam larik tajuk jer,,by the way, apsal orang suka layan aku lebih kurang jer r? kekadang diorang layan aku macam aku dumb and stupid..aku tak dapat kenalpasti sebabnya , adakah atas dahi aku ada tulis "saya budak bodoh"....adakah disebabkan wajah aku yang cam stupid, mata mengantok dan lantas diorang judge aku as malas study...selalu doe aku kena... even aku tanya sumthing, kalau aku dok sebelah member aku, aku macam tak der jer kat situ..seriously lah..pasal pe?  why why why...even kalau nak tanya cadangan in the group,  orang laen memang wat derk jer... kekadang cakap yang bleh buat aku kecik ati ...ekeke..sob sob sob..tapi tak per, biar orang nampak aku bodoh tapi aku smart ( besa2 jer)... at least english aku fluent doe, aku dapat A1 spm....at least aku ambek tau hal dunia, dari tanya org yang look smart, diorang tak tau sapa presiden USA...sapa pegang PBB... dan bla bla bla...
<adakah aku nampak macam masok bakol angkat sendiri> lantak !sekali sekala nak konfiden....


ada hikamah disebalik semua yang berlaku
p/s ada orang kata bahasa penulisan aku yang lepas-lepas kasar..well aku orang kedah doe..we always like this...

a message from me, hope the owner of PETKNODE will be sentence to death...(angan2 kt malaysia xder act lagutuh)...well u guys abusing animals, should not live on the earth... if i met u, i like to give u a kick...
by the way, to my coursemates, uni friends, stop crying..come the kuliah are waiting for us.. well, those who live in kachi, see ya and rindu korang...wakakaka.. lets the new semester begin with happiness and luck...
till here then

Friday, 2 September 2011

PERKARA-PERKARA YANG MAMPU MENGHANCURKAN HARI RAYA ANDA

ASSALAMUALAIKUM


hampa mesti tension tengok aku punya entri naek kat dashboard hampa kn...rilek le wei, tengah rajin neh..still in mood beraya kan...aku tak! aku tengah mengira dan menghitung detik-detik terakhir berada di rumah sebelom balik ke SINTOK... detik-detik dimana, aku download movie laju cam lipas, aku bukak youtube no buffering, login blog dengan sepantas kilat, facebooking sepanjang masa, makan dan minum free, tido di tilam yang empuk, shoppping guna duit parents, lepaking dengan member-member lama,tido lambat, tak payah bangun pagi-pagi pegi kelas...arghhh  im going to miss all that! bila tiba di kampus, aku akan membenci detik-detik dimana, kena bngun pagi-pagi sebab takot tandas penoh, sebab anak dara floor aku mandi 2 jam sorang, basuh baju pakai tangan (kekadang jer), makan lauk tak best dan cekik darah harga dia, wifi cam sipot sedot,share ampaian, tido tilam keras, kejar bas nak pegi kelas, malam-malam tak bleh lepak kat luaq sebab pengetua agak sengal, kelkatu banyak msok bilik aku...waaaaaaaaaaaaaaaa...nak stay kat rumah 3 bulan lagi bleh??? wink wink wink...   ^---^.....

wei cam larik tajuk ja mukadimah aku...hampa rasa??? waaaaaaa nampak sangat aku tak mau balik kampus lagik...but what to do, mak aku dah menghalau aku, better dok uum, kalau dok rumah berat tulang jadiknya..(ad ka patot).... by the way ari neh belom sampai seminggu kita beraya kan, agak-agak hampa la penah dak menghadapi situasi yang boleh menghancorkan hari raya anda, dan teros menghilangkan mood beraya anda, dan juga anda terasa seperti ingin sepak laju-laju seseorang.aku penah kot!!! antaranya


  • kasut raya hampa kena curik time sembahyang raya..cinabeng betol, pengajarannya pakai la slipar jepun pegi masjid...sepanjang perjalanan balik memang penoh dengan sumpah seranah, agak-agak pahala solat tuh diskaun tak...nak pulak kasut mark jacobs ka, clarks ka ....perghh  hangin wei
  • tengah-tengah iron baju, tetiba iron hampa telah membuat lobang di atas baju atau tudung hampa...mangkok, dah la baju raya...
  • esok nak raya, pegi la ambek baju yang ditempah...dengan sukacitanya makcik tukang jait bagitau baju tak siap lagi...sampai pagi raya pon baju tak siap jugak...
  • tengah-tengah susun kuih dalam balang kuih ,tetiba baru perasan kuih masok hangin....malu oi!
  • baru nak suap rendang dalam mulut , tetiba ada urgent call...perot memerlukan waktu bersendirian di bilik kecik...(jamban la tuh).
  • jenjalan beraya pakai heels, mesti la ziarah kubor, nak pulak semalam hujan lebat, tanah komfom lembap, agak-agak terbenam tak heels 3 inchi tuh dalam tanah. ngeh ngeh
  • mood nak beraya tinggi, nak pegi rumah member tapi lupa, nak tepon tak der kedit...carik kedai semua tutup...
  • tengah baek drive kereta , minyak abis tengah jalan.
  • esok nak raya neh, tapi member hampa call tanya pasal asaimen... hampeh
  • tengah syok-syok nak beraya, makeup cantek, pakai baju siap dah, sekali ayah cakap "tak jadik la pegi"... wei pa neh
  • awek atau pakwe ada orang len aka putuih cinta.
  • kasut raya anda kena cakar dengan miow kesayangan,,baek pnya dia garu!!
  • pegi beraya, semua jamu makanan yang anda alergic.... hoi cmna nk makan.,,

    tu jer yang sempat otak kecik aku pikir untuk hari ini.., juzz for fun friends.... bye then...wasalam


    Thursday, 1 September 2011

    RAYA UNTUK APA SEBENARNYA

    ASSALAMUALAIKUM


    tajuk aku still in the mood of raya wei, x salah kan.... hampa raya untuk apa sebenarnya? jawab jawab... hampa raya untuk apa sebenarnya??? kalau dalam islam, kita menyambut satu syawal adalah untuk meraikan kemenangan sebab dah sebulan berposa di bulan ramadhan kan. so kita raikan kan la kemenangan tuh, sunah pakai pakaian baru, wangi-wangian. kan kan?? yes la, dulu masa kecik-kecik of course la beraya becoz of the duit raya, but it all change bila dh berumur 18 taun, sapa yang still beraya nak best sebab duit raya pada umur 18 tahun memang shit jugak la, dah dewasa boleh pikir mana betol mana salah kot...childish giler la korang,aku pon dah tak kisah pasal duit raya, orang bagi aku ambek, tak bagi pon tak per,sebab ramai lagi kanak-kanak. aku pon tak tau sapa yang pulun wujudkan tradisi duit raya neh, actually good la at first, tapi lama-lama sakit hati sebab feel and reason of raya tuh hilang, adat je bukan ikut agama pon, kat malaysia memang macam tuh, agama islam selalu dimelayukan, ??? (pendapat penulis melalui pemerhatian)

    macam biasa setiap tahun aku akan beraya kat rumah aku lah, kampung pon dekat jerk, femli bapak kat johor, femli mak kat kedah jerk.. ok what, tak kisah pon, duit raya tak banyak tak kisah pon, rilek jerk. yang paling ridiculous bila budak-budak datang rumah, nak duit raya jer, makan tak mau...tengok kan dah rosak generasi muda sebab adat duit raya tuh!! ok kalau nak bagi,tapi pikir la sket kita beraya untuk apa...didik la anak-anak tuh yer..pheuwh, ada gak yang beraya sebab time tuh la nak dapat baju baru, kasut baru, neh pon elemen beraya penting masa aku sebelom 18 tahun, bila dah besar sket semua tuh on, lagipon member-member aku pon ramai yang recycle baju untuk raya.wahaha...jimat dowh,! aku merapu pe dari atas tuh, back to the story, ingat lah tujuan kita nak beraya, beraya jangan nak merungut-rungut sangat, except with open heart wei, tak payah nak bising collection duit raya sket ler, makan tak best ler, tido tak best ler, ingat ler kita menumpang jer kat atas bumi ALLAH , semua akan masok tanah bila meninggal dunia.. idop jangan demand, no one can be perfect rite...??? ok lah kita dapat beraya dari orang tak dapat beraya wei,... sori if entri menyengat hati siapa-siapa, sebab tujuan aku nak menyedarkan hampa, beraya atas landasan agama bukan adat...back to the basic things la weih....

    ok bye wasalam

    Tuesday, 30 August 2011

    HAPPY EID

    ASSALAMUALAIKUM


    dah lama tak tulis kat ruangan aku neh, bukan apa, bizi memanjang ! buat kuih raya lagi, lesen lagi, langsir lagi, rendang lagi....huhu, memang tak dan nak jenguk blog...facebook jer sempat wei...tu pon status bukan2, tak der isi... back to the real mission, just wanna wish happy eid to all muslims and have a blessed day, enjoy the precious moment with your family and friends  because we cant be sure that we will breath on the syawal and ramadhan...pergh, english! sorry bukan nak wish kat malaysian jer, tapi wish jugak kat seluruh muslim...we end the remadhan with a good ending and welcoming syawal with a good attitude..dont boros-boros, save your money ok..

    as usual, trip beraya ke rumah kawan-kawan belom bermula...tunggu la esok atau raya 4, baru jalan satu hari, dengan itu saiz perut perlu maintain, sebab kandungan makanan akan memenuhi perut kita.. dan aku perlu terima hakikat yang aku takkan dapat duit raya dah, sebab dah tua sob sob sob...anyway, raya tahun ni besa-besa jer, sebab tak semua yang berkumpul, macam biasa pagi tadi pegi tengok tok aku, makan-makan , sekarang rehat...malam neh, member nak mai makan, aku rilek jerk sebab penat, mengantuk, letih...erkkkk letih dan penat tuh sama la woi!! sori.... aku ganti penat tuh dengan perkataan  tak larat...huhu... aku beraya sederhana jerk, tak payah lebih-lebih, ingat orang kat somalia tuh, aku jenis tak heran sangat raya neh, baju aku kalau dapat sepasang pon alhamdullilah, no hal...selagi ok aku pakai., no prob, untung mak bapak aku neh, tak payah beli 2-3 pasang baju raya... yang menyebabkan aku malas neh bukan per, saiz aku takder.... wahaaha, jangan la gelak..serius, pegi la mana-mana pon saiz aku mesti tak der, so aku telah didiskriminasi secara langsung oleh peniaga-peniaga...giler, buat baju uttuk orang saiz model, orang yang comel neh macam mana...ngap tol.! asal aku berkenan jerk, kaler dah cantek, pattern pon memang giler baek..

    "bang saiz kecik sket xder ker"...
    "sori la dik, saiz adek xder, semua mai saiz sama..adek kena cari custom made neh"... 

    hampeh betoi la.... pi semua tempat lahu tuh...aku neh dok berkenan nak beli abaya, haram semua besaq, tapi ada satu kedai kat sp yang jual jubah saiz aku, wa la wei, thumbs up untuk pakcik pakistan...!!!!! dapat la jubah ok, walaupon besa-besa pattern dia...wahaha

    sebelom masok edisi berjalan-jalan ke rumah kawan-kawan, banyak soalan yang akan diajukan oleh kawan-kawan

    "wei hang buat pa la neh"
    "hang study mana la neh"
    "hang mesti ada bf, takkan tak dak kot"
    "hang lawa noh la neh" oi neh bukan soalan, pujian la fana oi...  (blushing)
    "tak balik kampung ka"
    "course pa hang ambek kat u tuh"
    "baju raya berapa ringgit"...


    perlu ker aku jawab soalan-soalan diatas, ye lar masalahnya ada yang tak relevan..baek aku tulis jawapan dan gantung kat kt leher, kan senang gituh, bukan apa aku malu kot nak habaq.!!!!!!!!  llalala
    tak sabaq nak jumpa depa semua, dah bertaub-taun tak jumpa depa..ada yang dah kawen, tunang, dan macam-macam lah...tak lupa jugak pada yang single, ramai...!!!heheh
    sampai sini ja la kot aku merapu, ngantok plak... huhu...till here, bye friends, selamat hari raya aidilfitri,maaf zahir dan batin...heheh

    Saturday, 20 August 2011

    TOUCHING PULAK BAPAK AKU NEH


    ASSALAMUALAIKUM

    Disebabkan tak dak idea nak tulis, aku decide letak doodle je lar yer...harap2 paham ler..hehe... cekidaut even doodle aku tak berapa cantek...huhuhu....


     sampai sini saja..nanti update lagi.hihihi...ayah jangan marah noh!!

    wasalam

    Friday, 19 August 2011

    LAWAK TOINK TOINK

    ASSALAMUALAIKUM


    MEMORI ZAMAN SEKOLAH DULU -DULU

    ASSALAMUALAIKUM

    tak payah nak tanya menu sahur aku apa hari neh, kompom aku dah makan kekenyangan dan rasanya maveles gler le...  dh hampir hadam pon!! sambil layan lagu maher zain neh aku tetiba teringat zaman sekolah kecik-kecik dulu..cepat betol masa berlalu  rasa macam baru semalam aku masok darjah satu, rasa macam semalam aku tarik tocang budak pompuan kelas ku, rasa macam semalam aku aku bawak bekal pegi sekolah, rasa macam semalam aku ponteng kelas ..erkk ok part ponteng aku tipu, aku pelajar baik. .... //? bukan apa, bila terdengaq bunyi bas amek student tepi jalan, teringat la kenangan-kenangan lalu tuh, for your info, dari darjah satu sampai tingakatan 6 aku naik bas pegi sekolah,..!!! huhuhu...





    back to the story, apa yang paling aku miss sekarang pasal sekolah ialah the STALL  OUTSIDE THE SCHOOL... muahahaha.. sambil tunggu-tunggu bas nak balik rumah , the best thing ialah makan-makan..!! wei sekolah aku dulu macam-macam ada kot! duit mak bagi abis kat stall depan sekolah ja kot, kat kantin tak belanja pon. aku rasa the best food to eat after school with your friends is KEROPOK LEKOR.

    and then ais krim , whatever the bentuk it is..! after school under the hot sun, we definately need some cold things, and ice cream is the best on the world,,tapi time aku kecik-kecik dulu the best choice ialah ice pop... seposen jer satu

    and then cucuk-cucuk goreng, aka nugget, sosej, burger and bla bla bla...

    makan tak der air kompom tercekik, air neh senang jerk nak beli, macam-macam ada, harga 50 sen...huhu
    aku tau makanan ringan ataupon  jajan ,of coz la kita beli, dulu yang femes amos ialah kopok bika, super ring, twisties haa lagi satu mamee..dan aku paling suka super ring, kalau beli memang kompom 3 bungkus.. sampai oren gigi kalau makan, sedap kot wei...

     bukan setakat makan jerk aku ingat ok, u eat to live..!! hihi.. aku dulu pengawas kt sekolah ,  betapa garangnya aku sampai jadik pengawas yang berdedikasi.
    sebagai pengawas yang berdedikasi, memang the power is on me lah.. gler, keje rampas-merampas neh aku expert  dah, hampa sorok la kat mana pon aku bleh hidu ...betapa aku cerdik macam watak CSI..wahaha..mintak maaf la kepada sesiapa yang pernah aku rampas barang hampa.. :) gler kau baju pengawas aku panas kot siap blazer kot...tapi demi tugas aku harungi jugak, tapi after school untuk memudahkan aktiviti makan-makan aku depan sekolah semua tuh aku simpan dalam beg ninja turtle aku...banyak lagi kot benda-benda intersting yang berlaku depan sekolah, yang bleh menggembirakan idop aku...huhu.. till now la, aku nak pegi usha resepi kuih raya la,!! 

    ok  wasalam, ditulis semas tak der idea oleh tuan punya blog


    Thursday, 18 August 2011

    MAK SAYA KATA



    ASSALAMUALAIKUM

    saya tak tau pendapat mak saya neh betol ke tak, tapi ada kebenarannya.. hehe




    ntah la , penah ker korang guna ayat neh!!  kalau geng lelaki suka kita sebab fizikal tak syok lah.tapi kalau diorang suka sebab akhlak kita dan kerana ALLAH  barulah syok...  amcam...!!! 

    p/s  ala lupa letak riben kat kepala pic no3...sori ...hehehe
    :)  wasalam
     

    Wednesday, 17 August 2011

    SIAPAKAH DIA? STILL A MYSTERY

    ASSALAMUALAIKUM

    selepas mambalon  cucoq  kurma sebanyak yang mungkin, ditambah air kopi panas semasa berbuka, dengan keadaan sejuk sebab hujan lebat kat luaq, aku ada stori nak tulis kat sini.... kisah neh berlaku kat bapak aku dah lama dah, tapi aku nak stori jugak kat sini..tak kira , nak stori jugak.!!  my blog my rules...lol..ok  kisah ni berlaku pada bulan ramadhan, taun aku dah tak ingat sebab dah agak lama dah ler, bukan salah aku kalau memori aku terok, ini semua akibat suka makan kepala ikan plus tak suka makan kismis. huhu...  


    ok banyak aku membebel di atas , stori dia macam neh  kalau bulan ramadhan dah menjadi kebiasaan bapak aku nehdia akan tidur di masjid dekat dengan rumah aku untuk qiamulail. Biasalah, kalau tinggal lagi 10 hari nak raya, memang ramai yang akan buat qiamulail kan!! bapak aku plak dia akan pegi dalam pukul 12 macam tuh dengan bawak bantal dengan selimut lah. so as usual dia pegi la macam biasa. masa dia tido kat masjid tuh ,orang tak der. dia jer the only one, mybe awal lgi kot sebab tuh ramai yang tak pegi.  

    dalam pukul 2 lebih nak dekat pukul 3 pagi gituh, bapak aku dengar orang mengaji, so dengan keadaan tak der orang lampu dalam masjid tuh bapak aku bukak yang kecik jer sebabnak jimat bil letrik..heheh..  bapak aku terus bangun , dia tengok ada lelaki tengah mengaji pakai baju putih kot tak silap aku. so bapak aku bangkit la pegi bukak lampu, ye lar dia mengaji dalam gelap, tu yang bapak aku bangkit tolong bukak lampu, nak bagi dia clear nampak al-quran tuh, maybe dia tak berani bukak lampu sebab nampak bapak aku tido, tu yang bapak aku pikir. lepas jer bapak aku petik suis lampu, bacaan tuh terhenti, bapak aku heran la, kenapa tetiba berhenti plak.. bapak aku tengok kat tempat lelaki tuh duduk tadi, dia dah tak der..!! bapak aku pon keluar jengok nak tengok lelaki tadi tu dah balik ke? tapi tak nampak sorang pon, bunyi tapak kaki pon tak dengar... bapak aku cakap bulu roma dia dah naek sket!!  then bapak aku pegi balik tido dan teruskan qiamulail dia,, huhu...

    then bapak aku balik rumah nak sahur, dia stori la kat aku dengan mak aku...kitorang ternganga dengar... time-time ramadhan neh mana ada hantu, setan semua kena rantai! jadi siapa lelaki tuh???  kitorang pon buat conclusion maybe lelaki tuh jin islam ke, malaikat ke, kita tak tau sebab mereka pon hamba ALLAH yang nak beribadat kepada ALLAH... bapak aku cakap memang dia tak nampak muka lelaki tuh then suara dia memamng sedap!!!! huhu  hanya  ALLAH  tau..



    tu jerk nak stori... by the way sudi-sudi la follow and support blogger baru macam saya neh!! huhu sedey plak dah..and aku nak tukar nama blog, bleh ke tak eh??  

    wasalam...

    Tuesday, 16 August 2011

    YOU ARE MY ONLY ONE

    ASSALAMUALAIKUM

    Selamat pagi dan selamat berposa untuk sepanjang hari neh.. bila dah bangun tidoq, memandangkan bila berposa tak dak la rutin aku untuk menyediakan sarapan, so aku terus online, mencari ilmu, gosip dan bla bla bla. selsema aku pon dah ok sket dah, sebab dah telan ubat. Pepagi neh tak berapa nak ada idea kreatif lah, adoyai..kamon kamon kamon otak !!! sigh, berderau darah bila baca pasal isu murtad dan hina islam yang semakin berleluasa neh, May ALLAH bless them and put them in the right path. haish ok la berbalik kepada tajuk di atas, apa kebendanya minah neh nak citer, bleh kasi explain dengan jelas... wa la wei, sabaq la sat, aku nak pikiaq, atoq ayat..ingat senang pa! straight to the point, YOU ARE MY ONLY ONE "TAMER HOSNY"..  ha aku dah habaq dah.  kalau orang len suka Lady gagak , Justin Bibir , Britney sepia , sapa lagi ek, ??? ha Yuna, shahir, dan bla bla bla, aku pulak tak minat diorang, aku pilih TAMER HOSNY untuk dijadikan ikon penyanyi kegemaran aku...!!! siapa dia TAMER HOSNY neh? satgi aku tunjuk.... cer tengok kat bawah

      aku tau ramai yang akan kata apa kejadahnya aku stori neh, mai mana neh, awat aku tak kenai pon ..!! (sori atas penggunaan bhasa kedah aku, sebab tak bleh nak buang der...)... dia neh penyanyi feveret aku la kiranya, semua lagu dia bleh aku layan siang malam and nak tambah actually dia neh penyanyi arab..hehe :)

    INFO TAMER HOSNY
    • NAMA = TAMER HOSNY ABBAS FARGHALI
    • DOB = 16 0G0S 1977
    • STATUS = SINGLE
    • NEGARA = MESIR
    • ADIK BERADIK = 2 ORANG, BELIAU KEDUA
    • MIX MESIR SYRIA SEBAB MAK DIA SYRIAN
    • GELARAN = PRINCE OF LOVE
    Wa la wei kalau setakat orang len nyanyi aku tepok tangan ja kot, tapi kalau aku berpeluang bagi surat kat dia, aku akan tulis "will u marry me" , "will u be my bf" , "i love u" dan bla bla bla, iaitu ayat-ayat yang selalu digunakan anak-anak dara bila nampak Jefri Din masa zaman retro. Tapi kalau dia just bagi salam kat aku pon aku rasa aku bleh pengsan. Aku kureng sket dengan penyanyi Malaysia neh, sebab  sebab sebab sebab sebab sebab sebab ...ada la, takot nanti sentuh sensitiviti sesapa.. ada sebab kenapa aku suka penyanyi hensem dan macho neh!!!

    • sebab dia hensem , hensem , hensem , hensem
    • sebab dia mula dari bawah dan susah .
    • sebab dia funny
    • sebab aku suka lagu arab
    • sebab dia single  ehehehehe
    • sebab dia style gler r
    • serius dia cute

    do i look like a slut when i said why i like him!! hahaha

    actually dia bukan penyayi saja tapi berlakon jugak beberapa filem dan drama di mesir...kalau pegi mesir cakap pasal dia semua orang kenal la...!!  hheheheh






    i know i know  hes gojes kan!! ahahaha,,,  aku paling suka filem Omar wa salma , terbaik la even aku tak paham bahasa arab tapi proses pembelajaran kan.. memandangkan aku suka lagu arab, TAMER HOSNY telah menjadi top singer dalam hati aku..lalalala... kalau nk info lagi google je lah yer, tak larat dah neh...huhu



    memandangkan hari ni besday TAMER HOSNY aku nak wish lah...  HAPPY  BIRTHDAY  TAMER, MAY ALLAH BLESS U ALWAYS..KEEP SINGING MARVELOUS SONGS... lalala  bye bye yer

     peace no war ( tu bukan awek dia, penyanyi jugak "alia hosny")....  hehehe... 
    wasalam, entri yang tak seberapa telah dipost oleh tuan punya blog, the happiest farhana

    farhana = happiest in arabic




    Monday, 15 August 2011

    KOD MAKANAN YANG DIRAGUI MENGANDUNGI LEMAK BABI

    ASSALAMUALAIKUM

    Pagi isnin yang indah neh aku tak larat nak membebel banyak-banyak dalam blog aku neh, memandangkan aku tak sihat, hidung asyik bersin, dah sekotak tisu terkorban disebabkan masalah kesihatan aku neh... actually aku terpanggil untuk buat entri neh sebab ada yang mencabar aku di facebook. aku malas nak sebut sapa dan di mana page kami berdebat. isunya mengenai makanan halal, ada seorang hamba ALLAH yang post sumthing mengenai senarai makanan yang mengandungi lemak babi so aku backup la dia, memang ada segelintir yang disebut tuh memang  tidak halal pon, tapi ada yang menentang sebab tak puas hati plak. then aku pon disindir dan dicabar sila keluarkan  bukti yang berkaitan. bukan niat aku nak berdebat pon sebab aku bukan JAKIM, so aku rasa sebagai pengguna yang bijak kan, duduk di malaysia, hampa boleh pikiaq sendiri kot, kita memang negara islam tetapi pengeluar makanan di malaysia terdiri dari orang bukan islam, adakah mereka alert dengan penggunaan barangan yang meragukan bagi umat islam, aku cuma post kita sendiri kena alert la, teknologi kan banyak, yang aku bengang sket dengan dia neh sebab asyik menyalahkan pemerintah ! be matured la man, kalau dalam kedai tuh ko dah tau sah2 makanan dia tak halal tapi ko makan jugak tak kan ko nak salahkan tuan punya kedai, come on la man, pemerintah kita banyak keje lain lagi dia nak buat... lantak ko la mamat, aku dah post, kalau ko nak bising suka hati ko.!! aku bukan nak belagak sangat pon tapi aku ahli persatuan pengguna sekolah dulu, so banyak isu dan kajian yang dilakukan persatuan pengguna negeri aku tau la sket-sket.. persatuan yang paling aktif kat Malaysia ialah persatuan pengguna pulau pinang.. banyak sebenarnya benda yang tak halal dan diragui bukan dalam makanan saja, dalam sabun, kosmetik dan bla bla...ok aku cakap banyak dah neh

    macam aku cakap dia atas aku tak nak bercakap banyak! penat woi... ADAKAH ANDA SEMUA PASTI MAKANAN YANG ANDA MAKAN 100%  HALAL

    aku dengan femli sangat pentingkan benda neh, sebab nak jadi darah daging kita wei... ini antara kod yang aku amek dari hospital, sumber dari kementerian kesihatan malaysia... kalau hampa dok makan jajan, makanan yang dipaket ka , usha-usha la kod neh kat bahagian belakang packaging, takot-takot kita makan benda yang tak elok.kalau bleh elak, kita elakkan...

    E100 ,  E110, E120 ,E140, E141, E153, E210, ​E213 ,E214 ,E216 ,E234 ,E252, E270,


    E280, E325, E326 ,E327, E337, E422,​ E430, E431, E432, E433, E434, E435,


    E436, E440, E470, E471, E472, E473, ​E474, E475, E476, E477, E478, E481,


    E482, E483, E491, E492, E493, E494. ​E495, E542, E570, E572, E631, E635, ​E904

    sama-sama la kita renungkan dan check yer...tak kan nak harap orang announce , kekadang kita kena jalankan siasatan sendiri, pegi carik maklumat.. :) ok aku dah penat menaip, selamat berposa kepada semua yer....mencari yang halal adalah fardhu ain...

    INFO
    • Kolagen daripada banduan yang ditembak mati, uri dan janin yang digugurkan digunakan dalam kosmetik
    • hampir 3000 bahan penambah makanan digunakan dalam makanan, banyak yang diperolehi daripada binatang atau sumber yang meragukan termasuklah - derivatif  rambut manusia ditambah ke dalam roti dan pizza dan pewarna daripada serangga yang dihancurkan dalam makanan kegemaran anda.
    • serbuk plasma darah diperolehi daripada darah dari rumah sembelihan digunakan untuk membuat bebola ikan, burger, daging yang diproses.
    • gelatin dalam banyak makanan bukan produk makanan.
    • DNA babi dalam gelatin ditemui dalam  daging ayam bahagian dada dan gelatin terkandung dalam lain-lain produk berdaging.
    • status makanan yang dipersoalkan di hotel dan restoran.
    • logo halal palsu yang banyak pada produk makanan.
    • banyak logo halal yang berbeza ditemui di pasaran, yang mana satu boleh dipercayai?
    • simulasi pati najis dalam rokok.
    • pinggan mangkuk dari abu tulang.
    • berus daripada bulu babi sementara beg tangan, sarung tangan dari kulit babi.

    Saturday, 13 August 2011

    SIR, OTAK SAYA DAH KARAT



    ASSALAMUALAIKUM

    Sepanjang aku menjadi penghuni facebook tak penah langsung ada lecturer komen kat status aku , lain la kalau aku wish besday ker, congrates dia ker , diorang komen la balik...tapi kali neh tetiba lecturer komen kat status aku..ape tujuan dia neh..!!  aku neves gler dah kot, tanya member macam mananak jawab soalan lecturer neh...tu lah aku gatal lagi buat status gituh, sah sah negara dia punya hal..!! alahai aku post pasal riots kat london tuh lecturer aku neh orang putih, Dr ADAM TYSON namanya, tapi bebudak neh panggil dia bapak twilight sebab muka dia  sama macam  DR CULLEN  dalam citer  twilight tuh, bapak edward cullen... aku post benda yang elok jer pon bukan nak kutuk Britain ker apa tetiba  dia komen, gler otak aku dah karat maklumlah cuti 3 bulan tak bukak buku, by the way lecturer aku neh dia ajaq paper strategic studies, sem depan baru aku ambek,,huhu...tngok ler kat bawah, terkelu aku.... lagi info lecturer aku neh bininya orang indonesia dan dia sangat fasih berbahasa indonesia....

    aku harap hampa bleh baca la kot..aku tak reti nk save menatang neh so capture guna phone camera ja, ...tak terkedu aku..apakah maksudnya, nak test aku ker..nak sindir aku ka...blur blur blur blur...aku nak jawab pon tak tau, jawapan ada dalam otak tapi sebab neves sangat aku nak jawab pon ketaq gler...hahahah.... post aku "hope what is happening in london wont happen in malaysia"... pheuwh ,...!!!  sir sem depan saya masok kelas sir, agak-agak sir kenal saya tak..hehehehe... lecturer aku hensem ok..lalalalala

     





     just for sharing ok.... and it is all  coming out from my frozen brain... tetiba teringat citer zombi kampung pisang...
    wasalam

    Thursday, 11 August 2011

    SALAD ... SALAD...SALAD..SALAD

    ASSALAMUALAIKUM

    entri malam neh nak share resipi salad untuk hampa berbukak posa, sebab senang jer nk buat neh... capai -capai jer bahan-bahan dekat dapoq hampa.. neh kat bawah neh gamabq dia, aku dah makan, dah tercerna dah kot dalam perot aku...  resipi kat bawah okey..
    macam yang aku kata la senang ja nk buat, gaul-gaul jer dalam mangkok, then masokkan dalam peti sejuk...bila nak makan, bawak keluar ... sedap makan dengan roti, nasik pon bleh...
    THE RECIPE

    • 3 helaian kobis / 3 cabbage leaves (hiris dan rebus sebentar/ cut and boil for 2 minutes)
    • 4 biji tomato / 4 tomatoes (ikut suka / as you like)
    • 2 biji bawang besar / 2 onions (hiris /cut )
    • 4 cili padi / 4 chillies (suka ati jugak / as you like)
    • 4 sudu besar mayonis / 4 tablespoon of mayonise)
    • 4 sudu besar air limau / 4 tablespoon of lime juice
    • ikan bilis goreng / fried achovies (as you like)
    • gula / sugar (secukup rasa )
    • garam /salt (secukup rasa)
    semua benda neh  hampa  camporkan , last skali baru masokkan kobis, tomato dengan bawang.  actually jumplah banyak mana  hampa nak letak bahan-bahan tuh suka ati sesedap rasa hampa la...aku suka pedas so salad aku pedas lah, lepas dah gaul masokkan dalam peti sejuk tau bru masyuk, kalau nak lagi best masa nak makan tuh tambah kerepek kentang, contoh "pringles" sedap giler kot...

    just mix all the ingredients and  wa lah you can serve it rite all the way.. :-)  try la yer...pembuka selera ala melayu.


     yang nampak macam bintik-bintik hitam tuh cili padi, aku tak guna yang segar, aku guna cili padi yang dikeringkan dan di blender.... paham ke tak , meh aku explain  cilipadi fresh hampa blender and then sangai dalam kuali sampai kering...aku letak dalam oven jer,.. bukan per, kalau untuk budak hostel macam aku neh, time nak makan nasik nak cilipadi, tapi mana nak cekau yang fresh so aku keringkan, letak dalam tupperware . bila nak makan, tabur atas nasik la,...heheh... idea dari member aku neh... aku copy jer idea cili padi tuh..huhu ..
      ok
      selamat mencuba   

    Wednesday, 10 August 2011

    ADAB MAKAN RASULULLAH

    ASSALAMUALAIKUM

    Aku rasa semua  dah berbuka posa kan , hampa pernah tak amalkan adab makan Rasulullah. aku pon kekadang terlupa pasal tuh...!! hmm  as muslim we should practice what prophet Muhammad do, its sunnah... meh aku stori sket tentang adab makan yang aku baca secara rambang. ok, cuba berdiri, tarik nafas lepas nafas, tarik nafas lepas nafas, goyangkan pinggang, buat stretching sket pastuh duduk balik depan lappy..senaman tadi bertujuan untuk menghadamkan makanan anda yang anda makan semasa berbuka tadi..hehe... lari tajuk plak, hampa pastikan hampa dah solat maghrib sebelum baca atau bukak blog aku neh. 

    • Membaca doa makan "allahuma bariklana fima razaktana waqina azabannar". supaya kita tidak berkongsi makanan dengan syaitan. 
    • Makan cara hamba, baginda duduk dengan merapatkan kedua lututya dengan tapak kaki kanan atas tapak kaki kiri.
    • Baginda tak makan makanan yang sangat panas kerana tidak barakah, seumpama memakan api.
    •  Tidak makan dengan dua anak jari,kerana  makan seperti syaitan.
    • Baginda suka makan kuih faludzaj - campuran minyak samin , tepung gandum , madu (lebih kurang macam halwa maskat kot)
    • Baginda suka roti , mentimun , ruthab (tamar yang belom kering) dicicah dengan garam.
    • Baginda makan anggur dengan pegang tangkainya.
    • Menyukai susu dengan tamar.
    • Menggemari daging, pembekal tenaga.
    • Kurma madinah paling digemari baginda kerana penawar racun dan sihir.
    • Baginda tidak menyukai bawang putih, bawang merah dan daun bawang.
    • Tidak pernah mencela makanan, kalau suka dimakan, kalau tak suka ditinggalkan.
    • Suka menghabiskan sisa makanan dengan jari makanan yang terakhir itu barakah.
    • Menjilat sisa makanan di jari.
    • Membaca doa selesai makan, "alhamdulillah hilazi aththo aa mana wa saqona wajaa lana minal muslimin"
    • Membasuh tangan dan lebihan air disapu di muka. 
    • Minum senafas dan tidak bernafas kedalam bekas minuman semasa minum. (kalau bernafas, karbon dioksida masuk dalam otak, so otak tak cergas lah)
    • Baginda pemalu ketika makan, tidak meminta makan dan minum dari keluarga baginda, tapi baginda bangun dan mengambilnya sendiri. kalau diberi diambil baginda.
    marilah kita amalkan kaedah semasa makan oleh baginda.  .. sunnah itu bagus untuk diamalkan memandangkan kita muslimin.....  :-)

    Tuesday, 9 August 2011

    MESSAGE TO MY FUTURE HUSBAND




    ASSALAMUALAIKUM

     I write this  entri for my future husband whom i havent met u yet.  saja kasi gempak sket, aku belom jumpa lagi tapi hopefully ada la semua  ciri-ciri ni, dan sangat bersyukur kalau dapat..hehhee (gelak malu).

    dear my future husband, in order to be my husband i hope all of these criteria yeah. i havent met u yet, but i know we will meet someday. The precious moment should be like, when i see you i know that you are made for me, and when you see me you will know that i was made for you..wah kelas  gituh , terjiwang la plak aku di sini.. Beware to all readers , i dont have any bad intentions or to insult people and judging people okey..!! firstly  my dear future husband you have to be....

    • a slave to the one and only ALLAH swt and a follower to the prophet muhammad pbuh. you have to guide me after we married. lelaki kan jadi pemimpin keluarga so sesiapa pon yang jadi husband aku kena taat perintah ALLAH dulu okey. sebab aku bukan seorang yang baik sangat pon, so aku nak husband aku pimpin aku untuk jadi lebih baik ... hehe :)
     

      • you have to be a cat lover because i love cats very much, :) lelaki yang sayang kucen neh seorang yang penyayang ikut kajian...huhuhu.. .. prophet muhammad love cats rite...bleh kita bela kucen banyak-banyak  .... hehehhe...


      • you must be able to deal with foods in the kitchen. tak la sampai jadik chef, at least bila aku pantang ka, tak dak kat rumah ka, bleh la husband aku masak sket-sket kat dapoq. tak harap 100% kat bini....hehehe... i like men expert in kitchen..lalala



      • you must be polite, respect my families, respect me, respect all people even they are poor. penting neh, kena pandai hormat orang tua tau,, barulah orang len respec kita balik. penting untuk salam  orang tua bila you jumpa ok... aku respect la hang


      • if you wear songkok its a bonus to me.,hehhee... sweet what looking at guys wearing songkok..lol..susah kot nak jumpa lelaki macam neh, tambah2 yang pakai kain pelikat nak pegi masjid, sweet dowh... :)

      • please dont smoke...i hate smoker..  !! smoking is haram in islam. and i dont wanna die because of the smoke from your cigar... tolong yer, sebab aku tak bleh bau asap rokok, konferm aku akan bersin tak berhenti-henti lah..




      • you have to accept me the way  i are..!!  saya pon accept awak the way you are okey.. tak payah nak hensem-hensem sangat saya still accept awak la yer 



      • i bet this is the most important part lah, i will ask a question and if your answer same with my answer, i will marry you. i want you to describe what is the meaning of love? apa makna cinta kepada hang..kalau sama dengan jawapan aku , dah lulus ujian...hahaha...  and kenapa awak suka kat saya, kalau jawapan sama, konferm awak lah jodoh saya yer.. :)


      ha  itu semua kriteria, or silent message to my future husband okey..hopefully you will come to me as i think about you yeah...hahaha  it is just for fun lol...  rilek le , aku bukan nak prmote sesapa atau diri aku sendiri , saja ja merapu sebelom berbuka posa neh...hehehe  ..aku tak kisah la hang sapa tapi mesti beragama islam, tak kira la hang melayu ka, bangsa laen pon aku tak kisah.. tak payah hensem sangat asalkan sedap mata memandang yang penting boleh membimbing aku dan keluarga insyaallah...  heheh

      beware to all guys out there , someone said that im deep...lol ..kalau nak pegang-pegang saya sebelom nikah, sori lah yer, tak dapat punya.. takot kepada ALLAH ok..    

      ok sampai sini saja, bye bye... adiosa  maa salama .. chow

      Monday, 8 August 2011

      RAMADAN ROUTINE

      ASSALAMUALAIKUM

      Pejam celik pejam celik, dah 8 hari kita berposa kan kan..sapa tak posa abaikan ayat saya tadi.. HAPPY RAMADHAN TO ALL MUSLIMS AROUND THE WORLD YEAH. Ramadah is the best month, to gain pahala and reducing our sins lah ok. sambil mata aku usha laptop, sambil mulut aku bising bersembang dengan mak aku yang kiut, sambil aku usha puding yang ada atas meja makan neh, aku pon taip la entri ni yer.. 
      "hang buat pa tuh depan laptop, asyik mengadap menatang tuh ja"kata mak aku
      "cheq carik resipi kuih raya lah mak" kata  saya..bijak tak aku..haha

      bulan posa neh aku selalu teringat memori berposa dulu-dulu. Aku ambek puding, suap ke dalam mulut seket seket sambil ingat balik kenangan dulu...aku letak piring kat bawah, jari aku garu kepala sebab tabiat orang yang nak berpikir selalu garu kepala...aku tengok dalam buku lagu tuh, tiru ja la.. hish aku garu bukan sebab ada kutu ok.!! lalalala..huh  dapat dah

       setiap orang mesti ada memori posa masa kecik. aku pon ada gak..ingat lagi time tuh aku sekolah rendah, baru nk berjinak-jinak posa penuh la kiranya, aku skolah convent kat sungai petani, sebelah tuh gereja . bila tengok budak-budak non muslim bawak bekal siap ayaq ribena , telan ayaq liur kot aku..  time tuh depan skolah kira heaven la, apek jual aiskrim memang tak cuti, huish ais krim potong dia sedap abih la. ingat lagi bila balik skolah aku pekena ayaq dalam bilik ayaq, aku confess first time neh, mak aku pon tak tau kot. pastuh pi bazar ramadan semua nak beli padahal mak aku masak banyak kat rumah. time kecik -kecik la tuh, bila dah besaq sket, bila posa aku jadi ulaq sawa..asyik terbongkang depan tivi...paling menyampah bila posa ja rancangan memasak penoh kat tivi, sigh tergugat  dowh...semua sedap, mak aku plak dok salin resipi depan tivi.. bila dah jadik student neh, posa kat kampus seronok jugak. Jimat dowh, serius.. aku beli lepat, hang beli bingka pastuh share la...

      bab makanan time posa neh, heaven la..pi ja bazar belambak makanan ada. tapi aku tak suka pi bazar, ramai sangat, parking susah, tak sedap lagi..huhu..sori la yer :) suka masak lagi kot kat rumah dengan mak aku, bising kat dapoq kan syok.. bagi aku la kan kalau bulan posa neh, benda yang wajib ada atas meja ialah  TELUR MASIN aka  salted eggs...  go go teloq masin, aku makan kuning jer,puteh tak makan,, :) lagi apa yer...hmmmmmmmmmm.
       
      ha, kuih-kuih..karipap, puding, donat masa nak bukak posa mesti ada la ..deserts is the best things during ramadhan... sunnah rasulullah , break fast with tamar and sweet things...  after that, going to mosque to perform tarawikh ... back, then eat again.. tepi kekadang aku lobang gak, solat kat rumah ja la. perut penoh nak pi masjid pon tak larat. kalau part sahur...

       
      aku macam brader atas neh la time sahur.. aku lah the paling liat person on earth to bangun sahur.!! NGANTOK, orang yang bertugas membangunkan aku ialah my mother lah. dia terpaksa menjadi wonderwomen time sahur, ingat senang nak gerak aku bangun tido. usaha beliau sampai tahap selimut, bantal, bantal busuk dan cadar aku kena tarik dari katil.huh hebat , love u mum..  memandangkan sahur tu sunnah aku bangun gak la, kekadang minum ayaq segelas pastuh sambung tido, kan sahur tu yang membezakan posa orang islam dengan posa agama lain. :)

      aku dah tak dak benda nak stori neh...halllaaaaaaaa..  idea tak mo mai, sambil lepak tunggu bapak aku balik terawih, baik aku pi sorok puding mak aku masak petang tadi, nanti abih plak ..!! ok aku macam nak blah dah neh..lagi satu masa bulan posa neh yang buat aku sedeh bila tengok budak-budak yang tak abeh skolah, yang abeh skolah dok pegang-pegang laki pompuan kat public, helloo  bhai ramadan kot, respect la sket kan... plus orang tak posa kat nasik kandaq, banyak laki melayu, wei camna la kalau dah kawen nanti, nak jadik pemimpin...!! 


      INGATLAH BULAN RAMADAN BULAN YANG MULIA, MARI LAH KITA KUMPUL AMALAN KITA BERAMAI-RAMAI YER.. BUAT BANYAK-BANYAK IBADAT, KUMPUL PAHALA KURANGKAN DOSA..  LETS GAIN PAHALA 

      OK bye bye...wasalam..