Thursday, 1 September 2011

RAYA UNTUK APA SEBENARNYA

ASSALAMUALAIKUM


tajuk aku still in the mood of raya wei, x salah kan.... hampa raya untuk apa sebenarnya? jawab jawab... hampa raya untuk apa sebenarnya??? kalau dalam islam, kita menyambut satu syawal adalah untuk meraikan kemenangan sebab dah sebulan berposa di bulan ramadhan kan. so kita raikan kan la kemenangan tuh, sunah pakai pakaian baru, wangi-wangian. kan kan?? yes la, dulu masa kecik-kecik of course la beraya becoz of the duit raya, but it all change bila dh berumur 18 taun, sapa yang still beraya nak best sebab duit raya pada umur 18 tahun memang shit jugak la, dah dewasa boleh pikir mana betol mana salah kot...childish giler la korang,aku pon dah tak kisah pasal duit raya, orang bagi aku ambek, tak bagi pon tak per,sebab ramai lagi kanak-kanak. aku pon tak tau sapa yang pulun wujudkan tradisi duit raya neh, actually good la at first, tapi lama-lama sakit hati sebab feel and reason of raya tuh hilang, adat je bukan ikut agama pon, kat malaysia memang macam tuh, agama islam selalu dimelayukan, ??? (pendapat penulis melalui pemerhatian)

macam biasa setiap tahun aku akan beraya kat rumah aku lah, kampung pon dekat jerk, femli bapak kat johor, femli mak kat kedah jerk.. ok what, tak kisah pon, duit raya tak banyak tak kisah pon, rilek jerk. yang paling ridiculous bila budak-budak datang rumah, nak duit raya jer, makan tak mau...tengok kan dah rosak generasi muda sebab adat duit raya tuh!! ok kalau nak bagi,tapi pikir la sket kita beraya untuk apa...didik la anak-anak tuh yer..pheuwh, ada gak yang beraya sebab time tuh la nak dapat baju baru, kasut baru, neh pon elemen beraya penting masa aku sebelom 18 tahun, bila dah besar sket semua tuh on, lagipon member-member aku pon ramai yang recycle baju untuk raya.wahaha...jimat dowh,! aku merapu pe dari atas tuh, back to the story, ingat lah tujuan kita nak beraya, beraya jangan nak merungut-rungut sangat, except with open heart wei, tak payah nak bising collection duit raya sket ler, makan tak best ler, tido tak best ler, ingat ler kita menumpang jer kat atas bumi ALLAH , semua akan masok tanah bila meninggal dunia.. idop jangan demand, no one can be perfect rite...??? ok lah kita dapat beraya dari orang tak dapat beraya wei,... sori if entri menyengat hati siapa-siapa, sebab tujuan aku nak menyedarkan hampa, beraya atas landasan agama bukan adat...back to the basic things la weih....

ok bye wasalam

No comments:

Post a Comment